Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Δελτίο τύπου της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα


Επιτακτική ανάγκη η πλήρης και άμεση εργασιακή αποκατάσταση των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης
Το Πυροσβεστικό Σώμα επιτελεί καθημερινά ένα κολοσσιαίο έργο με στόχο τη διασφάλιση της πολιτικής προστασίας, τη διαφύλαξη της δημόσιας δασικής περιουσίας, την περιφρούρηση του εθνικού πλούτου και περιβαλλοντικού πλούτου.
Αναπόσπαστο κομμάτι του Πυροσβεστικού Σώματος αποτελούν τόσο οι Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης, όσο και οι Συμβασιούχοι Πυροσβέστες, οι οποίοι μαζί με το σύνολο των συναδέλφων τους, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον περιορισμό καταστροφών και τη διάσωση συμπολιτών μας που κινδυνεύουν.
Οι εργαζόμενοι αυτοί επιδεικνύουν τεράστιο ζήλο, ευσυνειδησία και αυταπάρνηση στην άσκηση των καθηκόντων τους με συνέπεια σοβαρούς τραυματισμούς ή ακόμα και την απώλεια ανθρωπίνων ζωών.
Η ανεκτίμητη προσφορά τους αναγνωρίζεται καθολικά από την ελληνική κοινωνία.
Η αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος περνά μέσα και από την πλήρη εργασιακή αποκατάσταση των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης, καθώς η διατήρηση ενός πυροσβεστικού δυναμικού “πολλαπλών ταχυτήτων” υπονομεύει την αποτελεσματικότητα των κρίσιμων υπηρεσιών που παρέχει.
Στο πλαίσιο, λοιπόν, του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου για την επιχειρούμενη “Αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος”, έχει έρθει η ώρα για την οριστική διευθέτηση χρονιζόντων διακρίσεων και αδικιών σε βάρους τους με την αναγνώριση αυτονόητων θεσμικών και οικονομικών δικαιωμάτων, αλλά και την ουσιαστική εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.

Η ΔΑΚΕ Ι.Τ. δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στον αγώνα των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης και των Συμβασιούχων Πυροσβεστών στηρίζοντας τις διεκδικήσεις και τα αιτήματά τους, όπως αυτά εκφράζονται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πενταετούς Υποχρέωσης Συμβασιούχων Πυροσβεστών (ΠΟΠΥΣΥΠ) και τις ενέργειές της με τους ακόλουθους άξονες:
  • Επαναχορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε όλα τα πληρώματα των πυροσβεστικών οχημάτων (οδηγοί και μάχιμοι).
  • Νέο εξομοιωμένο καθηκοντολόγιο για “μονίμους” και Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης.
  • Επιμήκυνση της αντιπυρικής περιόδου με επακόλουθη αύξηση εργασίας για τους συμβασιούχους Πυροσβέστες.
  • Σταδιακή απορρόφηση των επιτυχόντων επιλαχόντων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων.
  • Ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για άδειες, ωράρια και μεταθέσεις.
  • Αμοιβή υπερωριακής απασχόλησης και εργασίας σε ημέρες αργίας.
  • Σεβασμό της συνδικαλιστικής δράσης των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης και άμεση αντιμετώπιση τυχόν δυσμενών διακρίσεων σε βάρος τους.
  • ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΑΚΕ Ι.Τ.