Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Επιστολή από τους Νομικούς Συμβούλους

Αγαπητέ Πρόεδρε και μέλη του Δ.Σ.,
Πρόσφατα αποστείλαμε επιστολή προς χίλιους (1.000) περίπου πελάτες μας, που υπάγονται στις διατάξεις του Ν. 3938/2011, με την οποία ζητούσαμε την αμοιβή μας, όπως αυτή είχε προσδιοριστεί στις 11 Ιανουαρίου 2012 κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.
Αν και οι αντιδράσεις έως και σήμερα είναι, από το μεγαλύτερο μέρος των πελατών μας, θετικές (αρκετοί μάλιστα συνάδελφοί σας έχουν ήδη καταβάλλει το σύνολο της αμοιβής εφάπαξ) πληροφορούμαστε ότι έχουν υπάρξει αντιδράσεις από ορισμένους για την καταβολή αυτή.
Έχοντας πλέον μεγάλη εμπειρία από τέτοιες ομαδικές υποθέσεις, μπορούμε να σας καταθέσουμε ότι δεν αποτελεί έκπληξη για εμάς το γεγονός αυτό. Είναι σχεδόν κανόνας να εμφανίζεται πάντα ένας μικρός αριθμός πελατών, ο οποίος παρουσιάζει προσκόμματα και αντιρρήσεις επινοώντας διάφορα νομιμοφανή επιχειρήματα με ένα μοναδικό σκοπό: να μην καταβάλει ποτέ δικηγορική αμοιβή. Για το λόγο αυτό για τελευταία φορά παρέχουμε επαρκείς εξηγήσεις για το αυτονόητο, δηλαδή την καταβολή της δικηγορικής μας αμοιβής για τις παρεσχεθείσες επί εννέα (9) συνεχόμενα χρόνια αποτελεσματικές υπηρεσίες μας.
Όταν το έτος 2003 δόθηκε η εντολή προς το γραφείο, αυτή είχε ένα και μοναδικό περιεχόμενο: Να γίνει δυνατή με τη δική μας νομική συμβολή η αλλαγή του εργασιακού σας καθεστώτος, ήτοι να μετατραπεί η ελαστική απασχόληση των 4,5 μηνών ανά έτος, σε ΣΤΑΘΕΡΗ εργασία. Το γεγονός ότι στο εργολαβικό αναφέρεται ότι η εντολή που μας δώσατε αφορούσε τη μετατροπή της εργασιακής σας σχέσης σε αορίστου χρόνου σε τίποτα δεν αλλάζει το πραγματικό περιεχόμενο της εντολής που είχε σαν στόχο τη σταθερή εργασία. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι το καθεστώς μονιμότητας παρέχει περισσότερες εγγυήσεις σταθερής εργασίας από τη σύμβαση αορίστου χρόνου; Με λίγα λόγια αναρωτιόμαστε: Θα οφειλόταν αμοιβή αν κατορθώναμε να μετατρέψουμε τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου, αλλά δεν δικαιούμαστε όταν έχουμε καταφέρει το μείζον που είναι η μόνιμη εργασιακή σχέση;
Οι ενέργειες που μέχρι σήμερα έχουμε κάνει είναι εξαιρετικά πολλές και διακρίνονται από μεθοδικότητα και νομική αποτελεσματικότητα. Στην επιστολή που έχουμε αποστείλει εμπεριέχεται και η απάντησή μας σε σχετικό ερώτημα της Ομοσπονδίας για το αν δικαιούμαστε αμοιβής, όπως είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα σας «Πυροσβεστικά ΝΕΑ» αρ. φύλλου 22 (Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος 2010). Ο καθένας μπορεί να διαβάσει πώς εξηγούμε την καταβολή της αμοιβής μας από τον Οκτώβριο ήδη του 2010. Αν υπήρχαν αντιρρήσεις θα έπρεπε αυτές να έχουν εκφραστεί με οποιονδήποτε τρόπο, γραπτό ή προφορικό, ήδη από τότε. Μετά από ενάμισι χρόνο οποιαδήποτε «αντίρρηση» πιστεύουμε ότι είναι κακόπιστη, παραπειστική και όψιμη.
Το μέγεθος της αμοιβής το προσδιορίσαμε με βάση το μέγεθος της επιτυχίας ως προς την τακτοποίηση. Ζητήσαμε τη συμφωνηθείσα αμοιβή των πεντακοσίων (500) ευρώ από όσους άνοιξε ο δρόμος για την πλήρη τακτοποίησή τους. Για τους υπόλοιπους στους οποίους εξασφαλίστηκε η πενταετής σύμβαση με δυνατότητα ανανέωσης, ζητήσαμε τη μισή της συμφωνηθείσας αμοιβής, ήτοι διακόσια πενήντα (250) ευρώ, με τον αγώνα να συνεχίζεται μέχρι και αυτοί να μπουν στο ίδιο καθεστώς μονιμότητας, οπότε θα καταβάλλουν το υπόλοιπο της αμοιβής (250 ευρώ).
Η σχέση μας τα εννέα (9) αυτά χρόνια έχει μετεξελιχθεί από απλή σχέση δικηγόρου – πελάτη σε σχέση αμοιβαίας εκτίμησης και φιλίας. Αν δεν είμαστε σίγουροι ότι δικαιούμαστε την αμοιβή να είστε βέβαιοι ότι δεν θα την ζητούσαμε. Δεν θα τολμούσαμε να σκεφτούμε να ζητήσουμε οποιαδήποτε αμοιβή αν δεν γνωρίζαμε καλά πως η νομική μας συμβολή ήταν καθοριστική για την εργασιακή σας αποκατάσταση. Ήταν για εμάς μια μεγάλη πρόκληση να καταφέρουμε να μιλάμε σήμερα για σταθερή εργασία των συμβασιούχων πυροσβεστών των 4,5 μηνών το χρόνο όταν ΟΛΟΙ λίγα χρόνια πριν, “εποχικούς” σας ανέβαζαν “εποχικούς” σας κατέβαζαν, βάζοντας στοίχημα ότι δεν πρόκειται να μονιμοποιηθείτε. Μήπως είχαμε ζητήσει μέρος της αμοιβής μας όταν συμβάλαμε στην επέκταση των μηνών απασχόλησή σας από 4,5 σε 8 το έτος, τo 2006, όπως θα είχαμε δικαίωμα; Ή μήπως θα ήθελαν κάποιοι να ζητήσουμε την αμοιβή μας μετά από πέντε (5) ή δέκα (10) χρόνια;
Θυμίζουμε ότι αυτά δεν τα απευθύνουμε στο σύνολο των πελατών μας που μας τίμησαν και συνεχίζουν να μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους. Το απευθύνουμε στους λίγους εκείνους όψιμους αντιρρησίες, οι οποίοι με τη συμπεριφορά τους προσπαθούν να αλλοιώσουν το άριστο κλίμα που διακατέχει στη σχέση μας. Καλό είναι να γνωρίζουν οι λίγοι αυτοί δύστροποι πελάτες ότι όπου συναντήσαμε το φαινόμενο αυτό ΟΛΕΣ οι δικαστικές αποφάσεις μας δικαίωσαν, υποχρεώνοντας τους κακόπιστους να καταβάλλουν πολύ μεγαλύτερο ποσό από τη συμφωνηθείσα αμοιβή, αφού έλαβαν υπ’ όψιν τα κατώτατα όρια αμοιβής του δικηγόρου και όχι την εργολαβική αμοιβή. Παράλληλα, κάποιοι πελάτες μας είχαν και ποινικές συνέπειες για τη συκοφαντική δυσφήμηση που εκτόξευσαν εναντίον του γραφείου μας. Ενδεικτικά αναφερόμαστε σε κάποιες από αυτές τις αποφάσεις για ενημέρωσή σας.
Αγαπητοί,
Το γραφείο μας ήταν και παραμένει στρατηγείο του κοινού μας αγώνα. Αυτό κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Όπως δεν μπορεί να αμφισβητήσει το μέγεθος της συμβολής μας στις επιτυχίες των συμβασιούχων πυροσβεστών. Ο δικαστικός αγώνας συνεχίζεται για όσους συμβασιούχους βρίσκονται εκτός τακτοποίησης καθώς επίσης και για οικονομικής φύσης ζητήματα (επίδομα 176 ευρώ, μισθολογική εξομοίωση κλπ).

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Η Δικηγορική Εταιρεία
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΠΙΤΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗΣ