Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Επιτακτική Ανάγκη πρόσληψης Συμβασιούχων Πυροσβεστών

Αναδημοσίευση από τα Χανιώτικα Νέα

Χωρίς πυροσβεστικό ελικόπτερο και με περίπου 30 λιγότερους συμβασιούχους δασοπυροσβέστες ξεκίνησε την 1η Μαΐου η αντιπυρική περίοδος στα Χανιά. Την ίδια στιγμή, οι δασοπυροσβέστες τάσσονται στο πλευρό του Δήμου Σφακίων ζητώντας την επάνδρωση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ανώπολης, που παραμένει ανενεργό παρά την ίδρυσή του στα χαρτιά από το 2009.
Σε συνέντευξη Τύπου χθες ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συμβασιούχων Πυρόσβεσης - Διάσωσης και πρόεδρος του Τοπικού Σωματείου Περιφέρειας Κρήτης Αλέξανδρος Φαραντάκης σημείωσε ότι πανελλαδικά οι συμβασιούχοι δασοπυροσβέστες που δεν προσελήφθησαν ανέρχονται σε 1900, ενώ τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η κάλυψη των θέσεων αυτών για να υπάρχει μια αποτελεσματική δασοπροστασία.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι την 1η Μαΐου ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος και ότι φέτος δεν έχει ελικόπτερα αλλά και συγχρόνως δεν έχουν προσληφθεί ακόμα οι 1900 συνάδελφοι συμβασιούχοι πυροσβέστες που δυστυχώς δεν ευεργετήθηκαν του νόμου που ήταν για τους 5ετείς», τόνισε ο κ. Φαραντάκης και πρόσθεσε: «Πρέπει άμεσα η Πολιτεία να μεριμνήσει να αποκατασταθούν και αυτοί και να πιάσουν δουλειά. Γνωρίζετε όλοι ότι οι καιρικές συνθήκες έχουν ευνοήσει τη βλάστηση. Δεν έχουμε χρόνο αλλά και την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε ένα συνάδελφο».

Συνεχίζοντας ο κ. Φαραντάκης διευκρίνισε ότι από τους 1900 μη προσληφθέντες δασοπυροσβέστες οι 30 αφορούν τα Χανιά και υπογράμμισε ότι από τις 87 θέσεις για τον Νομό καλύφθηκαν οι 55.

Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους 150 συμβασιούχους δασοπυροσβέστες που πέτυχαν την πανελλήνια προκήρυξη αλλά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έκρινε μη νόμιμη την πρόσληψή τους. «Για τους 150 συναδέλφους επιλαχόντες που έχουν πετύχει στην προκήρυξη των 5ετών πυροσβεστών είμαστε κάθετοι ότι δεν πρέπει να απολυθούν. Πρόσφατα το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε ότι κακώς προσελήφθησαν στην Υπηρεσία καθώς λέει ότι έπρεπε να είχαν απολυθεί από τον στρατό Ι1. Όμως οι συνάδελφοι αυτοί που είχαν απολυθεί με Ι2 στην πορεία το άλλαξαν σε Ι1 μέσα από νόμιμες διαδικασίες περνώντας από Υγειονομική Επιτροπή του Στρατού.

Η προκήρυξη που έγινε με τους πυροσβέστες το 2008 είχε την ίδια διατύπωση με τον δικό μας νόμο. Οι συνάδελφοι καλώς κάνανε και το άλλαξαν το Ι και δεν πρέπει να απολυθούν τώρα γιατί το άλλαξαν νόμιμα», τόνισε ο κ. Φαραντάκης και συμπλήρωσε πως εκτός των άλλων οι συμβασιούχοι δασοπυροσβέστες αντιμετωπίζουν και προβλήματα με τις πληρωμές τους. «Για εμάς δεν έχουν βγει ούτε νυχτερινά ούτε υπερωρίες ούτε εκτός έδρας ούτε τίποτα. Τι θα γίνει, δηλαδή, θα πάμε στη φωτιά και θα κοιτάζουμε το ρολόι και θα φεύγουμε;

Πρέπει να βρεθούν τα λεφτά και να μπορεί ο κόσμος να δουλέψει και να ανταποκριθούμε κι εμείς στο καθήκον μας. Αλλιώς δεν μπορούμε να δουλεύουμε τζάμπα. Τα παιδιά μας δεν μπορούν να ζήσουν με τα άτυπα ρεπό», είπε σχετικά ο κ. Φαραντάκης.

Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ανώπολης

Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συμβασιούχων Πυρόσβεσης - Διάσωσης αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ανώπολης, το οποίο παρότι έχει ιδρυθεί πάνω από δύο χρόνια δεν έχει στελεχωθεί με τα 12 άτομα προσωπικό που προβλέπεται.

«Είναι αδιανόητο ολόκληρη επαρχία με ένα πάρα πολύ μεγάλο δίκτυο, με το κόσμημα της Ελλάδας που λέγεται φαράγγι Σαμαριάς και με ένα πευκοδάσος που είναι το μοναδικό που μας έχει απομείνει να μένει απροστάτευτη, ενώ περνάνε τόσες χιλιάδες τουρίστες ημερησίως», επεσήμανε ο κ. Φαραντάκης και πρόσθεσε: «Η πρόσκαιρη λύση για το καλοκαίρι που έδωσαν δεν κάνει τίποτα. Πρέπει άμεσα με μια διαταγή του αρχηγού να επανδρωθεί το κλιμάκιο της Ανώπολης της επαρχίας Σφακίων.

Φανταστείτε ότι τον χειμώνα όταν τυχαίνει συμβάν θέλουμε μία ώρα για να πάμε στη Χώρα Σφακίων. Κι αν είναι η Ανώπολη ή ο Αγ. Ιωάννης και το Φραγκοκάστελο τι γίνεται; Σε επικοινωνία που είχα με τον υπουργό κ. Όθωνα αλλά και τον αντιπεριφερειάρχη το βλέπουν θετικά αλλά πρέπει και όλοι οι πολιτικοί φορείς να πάρουν θέση και να πιέσουν για το συγκεκριμένο θέμα».