Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Και οι απόφοιτοι δημοτικού στην ρύθμιση

Σε σχετικό ερώτημα που έθεσε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ Κεδίκογλου προς τον Υφυπουργό ΠτΠ κ Όθωνα κατά την συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του πρώτου, ο Υφυπουργός απάντησε ότι και οι απόφοιτοι δημοτικού μέχρι το 1982 θα ενταχθούν με κάποιον τρόπο στην ρύθμιση.
Συγκεκριμένα, ο κ Κεδίκογλου αναφέρθηκε στο ζήτημα των απόφοιτων δημοτικού, στα κριτήρια πρόσληψης, στους συναδέλφους που είναι κοντά στην σύνταξη και επίσης ρώτησε με ποιά ηλικιακή σειρά θα προσληφθούν οι επιτυχόντες. Ο κ Όθωνας απάντησε ότι όλα αυτά τα ζητήματα απασχολούν το Υπουργείο και τα εξετάζει με προσοχή, ειδικά δε για τους απόφοιτους δημοτικού μέχρι το 1982 σαφώς είπε ότι με κάποιον τρόπο θα ενταχθούν στην ρύθμιση.
Η ΠΟΣΠΥΔ, παρά τις διασπαστικές επιθέσεις που δέχεται τον τελευταίο καιρό, συνεχίζει να διαπραγματεύεται για το συμφέρον του συνόλου των συμβασιούχων πυροσβεστών.
Το αναλυτικό κείμενο των πρακτικών έχει ως εξής:
...Θα ήθελα επίσης να αναφέρω ότι άλλος ένας λόγος για τον οποίον είδα με ικανοποίηση το σχετικό νομοσχέδιο στο οποίο αναφερθήκατε είναι και οι ρυθμίσεις που γίνονται για τους επικουρικούς πυροσβέστες, εκ των οποίων μεγάλος αριθμός είναι και στο νησί μου, την Εύβοια. Εκεί λοιπόν βλέπουμε ότι οι ρυθμίσεις είναι πραγματικά στην κατεύθυνση της οριστικής επίλυσης. Θέλω να πιστεύω ότι η συγκεκριμένη νομοθετική διάταξη θα δώσει τέλος σε μια μακρά περίοδο συνθηκών ανασφάλειας και δυσμενών εργασιακών συνθηκών γι’ αυτούς τους ανθρώπους που πραγματικά έχουν προσφέρει στην ελληνική κοινωνία.
Από την επαφή που είχα με το σωματείο τους αλλά και απ’ όσα διάβασα απ’ αυτό που έχει δοθεί στη δημόσια διαβούλευση, θα ήθελα απλά να επισημάνω τρία σημεία τα οποία θα πρέπει να δούμε με προσοχή: Πρώτον, μιλάμε για τα κριτήρια για την πρόσληψή τους καθώς είναι γεγονός ότι αυτό ανοίγει για όλους τους ανθρώπους αλλά μοριοδοτούνται με κάποια παραπάνω μόρια αυτοί που ήδη ήταν συμβασιούχοι. Τι θα γίνει μ’ αυτούς που δεν έχουν απολυτήριο γυμνασίου; Ο νόμος λέει ότι πρέπει να έχουν απολυτήριο γυμνασίου. Σας λέω ότι το 70% όσων είναι στο νομό μου δεν έχει απολυτήριο και είναι άνθρωποι οι οποίοι ήταν για είκοσι χρόνια συμβασιούχοι. Καταλαβαίνω ότι θα πρέπει να δείξουμε μία ανοχή καθώς οι γραμματικές γνώσεις δεν είναι το μοναδικό κριτήριο στο συγκεκριμένο θέμα όπου μετρούν τόσο η πείρα όσο και η διάθεση προσφοράς.
Δεύτερον, τι προβλέπεται γι’ αυτούς που είναι κοντά στη σύνταξη ή που έχουν ξεπεράσει το τεσσαρακοστό ένατο έτος που είναι το όριο που βάζουμε;
Επίσης, με ποιο κριτήριο θα γίνουν οι προσλήψεις, δηλαδή από ποια ηλικιακή φάση θα ξεκινήσουμε; Αν ξεκινήσουμε από τους είκοσι με τριάντα, αυτοί οι οποίοι είναι κοντά στα σαράντα εννέα χρόνια θα έχουν πρόβλημα.
Ξέρω ότι ενδεχομένως δεν είστε έτοιμος και δεν περιμένω να μου απαντήσετε στα τρία συγκεκριμένα τελευταία ερωτήματα. Απλά τα θέτω σαν προβληματισμό εν όψει της διαβούλευσης που έρχεται.
Και πάλι σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Κύριε Υφυπουργέ, έχετε τρία λεπτά για τη δευτερολογία σας.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΟΘΩΝΑΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Κύριε συνάδελφε, σ’ ό,τι αφορά το θέμα της ενίσχυσης της αστυνόμευσης στην εκλογική σας περιφέρεια, το νομό Ευβοίας, θέλω να σας υπενθυμίσω –όχι να σας πληροφορήσω μιας και είναι γνωστό ότι παρακολουθείτε αυτά τα θέματα με πάρα πολύ συστηματικό και επιμελή τρόπο- ότι παρά την ομολογούμενη υστέρηση των υπηρετούντων σήμερα αστυνομικών στην Αστυνομική Διεύθυνση Ευβοίας σε σχέση με τις προβλεπόμενες οργανικές θέσεις -κάτι που σε όλη την Ελλάδα δυστυχώς μπορεί κανείς να παρατηρήσει και να σημειώσει- υπήρξε μία πρώτη προσπάθεια -στα πλαίσια των τοποθετήσεων των νεοεξερχομένων αστυνομικών και μέσω των τακτικών μεταθέσεων και μέσω των συμπληρωματικών μεταθέσεων που υλοποιούνται αυτές τις μέρες- συνολικά δεκαοκτώ νέοι αστυνομικοί να τοποθετηθούν το τελευταίο διάστημα στην Αστυνομική Διεύθυνση Ευβοίας ούτως ώστε να υπάρξει μία πρώτη δυνατότητα ενίσχυσης.
Η οριστική λύση βέβαια βρίσκεται σ’ αυτό που ήδη πολύ σωστά αναφέρατε μέσα από μία αναδιάρθρωση των υπηρεσιών με την εξοικονόμηση προσωπικού, μέσα από τη λειτουργία νέων σχημάτων που θα μπορούν να παράσχουν πραγματικές υπηρεσίες ασφάλειας στους πολίτες.
Εδώ και κάποιους μήνες έχουμε ήδη ζητήσει απ’ όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις προτάσεις σ’ αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχει μία επεξεργασία σε επίπεδο φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας.
Εξακολουθούμε να επεξεργαζόμαστε ένα τέτοιο συνολικό σχέδιο. Και βέβαια πάντα στη διάθεση των συναδέλφων, αλλά και των τοπικών φορέων όταν θα είμαστε έτοιμοι –νομίζω σε κάθε περιοχή και στο νομό Ευβοίας- θα μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα τέτοιο λειτουργικό και βιώσιμο σχέδιο υπηρεσιών.
Θέλω, επίσης, να σας πω σε σχέση με τα ζητήματα που θέσατε, που αναφέρονται στους εποχικούς δασοπυροσβέστες, ότι η δημόσια διαβούλευση, για τη σχετική διάταξη που επικαλεστήκατε, τελειώνει αύριο. Έχουμε ήδη προγραμματίσει προς το τέλος της εβδομάδας να δούμε την ομοσπονδία τους για να κάνουμε μια τελική συζήτηση. Αρκετά από τα σημεία που αναφέρατε αποτελούν και δικό μας προβληματισμό.
Νομίζω ειδικά για τους απόφοιτους του δημοτικού, οι οποίοι εμπίπτουν στην κατηγορία εκείνη που, όταν τέλειωσαν το δημοτικό, η υποχρεωτική εκπαίδευση ήταν η δημοτική -αναφέρομαι δηλαδή, στους αποφοιτήσαντες μέχρι το 1982- θα βρεθεί μια λύση να ενταχθούν στη ρύθμιση.
Για όλα τα υπόλοιπα προφανώς θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο γιατί έχουμε επίγνωση για το μορφωτικό επίπεδο και την ηλικία συγκεκριμένων ανθρώπων που ασχολούνται εποχικά έστω όλο αυτό το διάστημα. Αυτοί ίσως είναι και οι πιο δύσκολοι να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας σε περίπτωση που μια νέα ρύθμιση δεν τους χωράει, να το πω έτσι. Γι’ αυτό θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα στα πλαίσια των επιτρεπομένων από τις κείμενες διατάξεις και το νομοθετικό πλαίσιο, να φανούμε, εν πάση περιπτώσει, πιο αποτελεσματικοί σ’ αυτή τη ρύθμιση. Επιτέλους, με μια διαδικασία πολύ συγκεκριμένη και ανάλογη, όπως αυτή που σας είπα για το προσωπικό της ελληνικής αγροφυλακής, θα έλθει πολύ σύντομα για δεύτερη και τελική συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία θα γίνει νόμος του κράτους.
Σας ευχαριστώ.