Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Ενημέρωση απο την ΠΟΣΠΥΔ για το συλλαλητήριο της 14/11


Συνάδελφοι,
Την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε το 54ο συλλαλητήριο της ΠΟΣΠΥΔ στο Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. με την συμμετοχή 1.000 και πλέον συναδέλφων. Παραβρέθηκαν συνάδελφοι από Έβρο, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Θάσο, Κιλκίς, Σέρρες, Χαλκιδική, Κατερίνη, Κοζάνη, Φλώρινα, Κέρκυρα, Ιωάννινα, Άρτα, Αμφιλοχία, Πρέβεζα, Λευκάδα, Ναύπακτο, Τρίκαλα, Λαμία, Βόλο, Καρπενήσι, Λειβαδιά, Θήβα, Εύβοια, Αττική, Κόρινθο, Κιάτο, Τρίπολη, Άργος, Λακωνία, Καλαμάτα, Κυκλάδες, Μυτιλήνη, Σάμο, Ηράκλειο, Χανιά κ.α. αψηφώντας ακόμα μια φορά την ταλαιπωρία και τα έξοδα.
Παραβρέθηκαν και δήλωσαν στήριξη στα δίκαια αιτήματά της ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημ. Τσούκαλας ο οποίος μας δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σύμφωνος στην ομογενοποίηση και την ενσωμάτωσή μας στο μόνιμο προσωπικό. Παραβρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος της ΕΑΠΣ κ. Ιωάν. Σταμούλης και εκπρόσωπος της ΠΟΕΥΠΣ κ. Σταθόπουλος.
Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κ. Πάτροκλο Γεωργιάδη με 7μελή αντιπροσωπεία συναδέλφων (5 συντονιστικού συμβ. Πυροσβεστών και 2 της ΠΟΣΠΥΔ).
Ο κ. Γεωργιάδης μας δήλωσε:

  1. Το 2013-2014 οι Πυροσβεστικές και οι Αστυνομικές Ακαδημίες θα είναι κλειστές λόγω έλλειψης χρημάτων.
  2. Ρωτήθηκε ο κ. Γεν. Γραμματέας για την εξέλιξη της προκήρυξης των 750 ατόμων μόνιμου προσωπικού, αλλά δεν πήραμε συγκεκριμένη απάντηση.
  3. Για τους 150 επιλαχόντες είναι προς υπογραφή στο γραφείο του Αρχηγού αλλά περιμένει το Υπουργείο έγκριση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Του εξηγήσαμε ότι έχουν εγκριθεί τα χρήματα για 4.000 άτομα και δεν έχει σχέση το Γ.Λ.Κ. Αναμένουμε εξελίξεις μέχρι τέλη Νοεμβρίου.
  4. Για το θέμα των γιώτα εξετάζεται το θέμα και το Υπουργείο προσπαθεί να εξαντλήσει κάθε περιθώριο ώστε να ικανοποιηθούν και οι δύο πλευρές.
  5. Μεταθέσεις – αποσπάσεις – μετακινήσεις για Π.Π.Υ. αναμένονται διαταγές μέχρι τέλη Νοεμβρίου.
    Όσοι συνάδελφοι δεν έχουν αιτηθεί να κάνουν αιτήσεις άμεσα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία τους, και να κοινοποιηθούν και στην ΠΟΣΠΥΔ (fax 22960.29144). Οι μεταθέσεις προς το παρόν θα πραγματοποιηθούν από το Τμήμα Μεταθέσεων του Α.Π.Σ. και πρόθεση είναι να εξυπηρετηθούν όσο δυνατόν περισσότεροι συνάδελφοι. Στο μέλλον θα εξεταστεί τροποποίηση του Πρ. Διατάγματος περί κανονισμού μεταθέσεων. Προτάσεις για τις μεταθέσεις από Α.Π.Σ. δεν υπάρχουν προς το παρόν.
  6. Ο προϋπολογισμός για το 2013 δεν γνωρίζει το Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. το ακριβές κονδύλι δαπανών αλλά υπάρχουν περικοπές σίγουρα και είναι μειωμένος σε όλα κυρίως σε «καύσιμα και λειτουργικές δαπάνες κ.λ.π.». Αναμένεται ενημέρωση για το ακριβές ποσό μισθοδοσίας προσωπικού για το έτος 2013.
  7. Προϋπηρεσία και τριετίες των Π.Π.Υ. και συμβασιούχων θα εξοφληθούν αναδρομικά στη μισθοδοσία του Δεκεμβρίου, δηλ. περίπου στις 10 Δεκεμβρίου.
  8. για το επίδομα των 150 € του επικινδύνου που περικόπηκε από τους οδηγούς δεν έχει γίνει καμία ενέργεια!!! Δεσμεύτηκε ο κ. Γενικός ότι θα επικοινωνήσει με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και θα κάνει και σχετικό αίτημα. Πρόταση και πρόθεση της ΠΟΣΠΥΔ είναι να το χορηγηθούν όλοι και Πενταετείς και Συμβασιούχοι και μάχιμοι και οδηγοί.
  9. Σχετικά με την ανανέωση πενταετίας των συμβασιούχων, δεσμεύτηκε ο Γεν. Γραμματέας κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης ότι τον βρίσκει απόλυτα σύμφωνο η ανανέωση της πενταετίας των συμβασιούχων. Αναφέρθηκε ο ίδιος αριθμός πρόσληψης και για το έτος 2013 αλλά δεν προσδιορίστηκε ο χρόνος απασχόλησης των συμβασιούχων.
    Τονίστηκε από την ΠΟΣΠΥΔ η αναγκαιότητα ανανέωσης της πενταετίας των συμβασιούχων και συμφώνησε και ο κ. Γενικός, καθότι και τα οφέλη της πολιτείας είναι πολλά, όπως:
    α) Είναι έμπειροι και γνωρίζουν τις περιοχές που υπηρετούν.
    β) Είναι εκπαιδευμένοι και εκπαιδεύονται κάθε έτος.
    γ) Δεν χρειάζονται πρόσθετα χρήματα για ρούχα και μέσα ατομικής προστασίας.
    δ) Με την ανανέωση πενταετίας για τους συμβασιούχους εφόσον στοιχίζουν λιγότερα χρήματα θα μπορέσουν να απορροφηθούν σταδιακά και οι 750 επιλαχόντες και να υπάρξει δυνατότητα ρύθμισης για τους υπόλοιπους.
    Αναμένουμε εξελίξεις για ανανέωση πενταετίας μέχρι τέλη Νοεμβρίου (χρειάζεται τροποποίηση του Π. Διατάγματος όπου 10 συμβ. περιόδους να γίνει σε 15 είτε και 20 ακόμα) δηλ. είτε 5, είτε 10 έτη επιπλέον).
  10. Αναμένουμε και εξελίξεις για τα θέματα ωραρίων κ.λ.π.
Θετικές ήταν οι προθέσεις του Γ.Γ. κ. Πάτροκλου Γεωργιάδη πλην όμως απαιτούνται χρήματα και αποφάσεις μαζί με πολιτική και φυσική ηγεσία.
Επαναλαμβάνουμε, μέχρι τέλη Νοεμβρίου αναμένουμε εξελίξεις:
1) Για μεταθέσεις, αποσπάσεις κ.λ.π. των πενταετών.
2) Το επίδομα των 150 €.
3) Άμεσες ενέργειες για ανανέωση πενταετίας των συμβασιούχων.
Μεταβήκαμε στη Βουλή όπου επιδώσαμε τα αιτήματά μας κα στους εκπροσώπους των υπολοίπων κομμάτων.
Σε επικοινωνία με αρκετούς Βουλευτές όλων των κομμάτων πληροφορηθήκαμε μεταξύ άλλων ότι:
Α) Την προηγούμενη εβδομάδα τέθηκε από την Τρόϊκα να ισχύσει η εφεδρεία και στους 4.000 Π.Π.Υ. Εν όψει της εφεδρείας των δημοσίων υπαλλήλων αορίστου χρόνου κ.λ.π. και με ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας του ΠΡΟ.ΠΟ. αποφεύχθηκε τελευταία στιγμή.
Β) Επίκειται ανασχηματισμός.
Γ) Και αλλαγές στη δομή και λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος.
Αναμένουμε συναντήσεις και εξελίξεις τις επόμενες ημέρες.

Ευχαριστούμε τους συναδέλφους που παραβρέθηκαν: τους Π.Π.Υ. παρότι εργάζονταν στο σύνολό τους, και τους συμβασιούχους παρότι άνεργοι και όλοι με μεγάλες οικονομικές δυσκολίες.

Η ΠΟΣΠΥΔ θα συνεχίσει τον αγώνα σε όλα τα επίπεδα όπως γνωρίζει και καλεί τα μέλη της να βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα και ενημέρωση και αγώνα στο δρόμο και να μην παρασύρονται από τους παρτάκηδες, διασπαστές – «κωλοτούμπες» που εξυπηρετούν ιδιοτελείς και κομματικούς σκοπούς που ξέρουμε όλοι εδώ και χρόνια και σκοπό έχουν τη διάσπαση του χώρου, επιδίδονται «σουλατσάροντας» στα γραφεία και τους διαδρόμους, ζεσταίνοντας τους καναπέδες και λασπώνοντας στο internet.
Μόνο στο δρόμο λύνονται τα προβλήματα συνάδελφοι. Αν κάνεις αγώνα μπορεί και να χάσεις, αν δεν κάνεις αγώνα έχεις χάσει σίγουρα. Αποδείχθηκε για μια φορά ακόμα ότι χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν γίνεται.