Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

17/06/2012 Δήλωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριου Οικονόμου

Δήλωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριου Οικονόμου, στους δημοσιογράφους, για τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες, (16.06.2012) και βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αττική και σε όλη την Ελληνική Επικράτεια. 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου: Συνεχίζεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία η μάχη κατά της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή της Κερατέας μέχρι και τα Λεγραινά. Οι φωτιές που είχαμε στον Κάλαμο, στο κάτω Σούλι, στο Ντράφι και σε άλλες περιοχές αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό έλεγχο. Το ίδιο και η φωτιά στο Κεφαλόβρυσο της Αχαϊας. Είναι σε εξέλιξη η φωτιά στην Κύθνο.

Το σύνολο του Πυροσβεστικού Σώματος, στις περιοχές που υπάρχει υψηλή επικινδυνότητα λόγω των ανέμων που έπνεαν σήμερα και αναμένεται να πνέουν και αύριο, είναι σε επιφυλακή. Και από το μεσημέρι κιόλας που εκδηλώθηκαν οι πρώτες πυρκαγιές στην Αττική το σύνολο του Πυροσβεστικού Σώματος έχει τεθεί σε επιφυλακή και ενεργεί με αυτοθυσία. Θα ήθελα όμως, να επισημάνω, δυστυχώς, την υπαιτιότητα του ανθρώπινου παράγοντα.

Θρηνούμε μια μεγάλη καταστροφή στην Αττική, η οποία οφείλεται στην επιπολαιότητα, στην αμέλεια -για να μην τη χαρακτηρίσω διαφορετικά- τεσσάρων συμπολιτών μας οι οποίοι ενεργούσαν εργασίες στην ύπαιθρο. Έκαναν ηλεκτροκολλήσεις και δούλευαν τροχό, με αποτέλεσμα να προκληθεί αυτή η μεγάλη καταστροφή, να κινδυνεύουν συνάνθρωποί μας και να καταστρέφονται περιουσίες. Απευθύνω μία έκκληση, επειδή η νύχτα θα είναι πάρα πολύ δύσκολη αλλά και η μέρα αύριο από πλευράς καιρικών συνθηκών που θα επικρατούν, καθώς και από την ένταση των ανέμων θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μάλιστα θα έλεγα πιο δύσκολη από τη σημερινή. Παρακαλούμε πολύ τους πολίτες να δείχνουν ευαισθησία, να συμμορφώνονται με τις οδηγίες που έχουμε δώσει και να μην προβαίνουν σε επικίνδυνες εργασίες στην ύπαιθρο για να μην προκαλούνται δυστυχώς αυτές οι καταστροφές στο περιβάλλον και κινδυνεύουν έτσι οι συνάνθρωποί μας.

Θα ήθελα, επίσης, να επισημάνω ότι ο κ. Πρωθυπουργός από το μεσημέρι ενημερώνονταν συνεχώς, έδινε οδηγίες και κατευθύνσεις. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα ευρίσκετω εδώ στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής όπου συντόνιζε από κοντά και ενημερώνονταν για την εξέλιξη όλου αυτού του τεράστιου θεάτρου των επιχειρήσεων. Όπως, γνωρίζετε είχαμε πάνω από 30 πυρκαγιές σήμερα.

Επίσης, είναι σε εξέλιξη η ικανοποίηση του αιτήματος που έχει απευθύνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ήδη έχει ανταποκριθεί η Ιταλία. Αναμένουμε το πρωί, με το πρώτο φώς να έχουν έρθει δύο Canander από την Ιταλία και να μπορούν να επιχειρήσουν τις πρωϊνές ώρες. Είναι σε εξέλιξη η εξέταση του αιτήματός μας από τη Γαλλία και από την Κροατία.

Πραγματικά, επειδή θα είναι μια δύσκολη μέρα και αύριο, απευθύνω έκκληση για μια ακόμη φορά στους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ευχαριστώ πολύ.

ΠΗΓΗ:FIRESERVICE.GR